Νέο άρθρο
28
MAY
2022
Blog

Νέο άρθρο

Στάδια παραδοσιακής τεχνικής Στιλβωτού χρυσού.

Μούλιασμα κουνελόκολλας

Για το μούλιασμα της κόλλας βάζουμε 100 γρ. νερό αποσταγμένο και το πολύ 3-4 γρ. κουνελόκολλα. Τη μουλιάζουμε από το βράδυ σε ένα ποτήρι. Την άλλη μέρα τη βάζουμε σε μπαιν μαρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η κόλλα. Κατόπιν, βάζουμε την κόλλα σε ένα μπολ και είναι έτοιμη για να δεχτεί το αμπόλι.

Αμπόλι: προετοιμασία (με αμπόλι type s manneti)

Στην κόλλα που έχει λιώσει ρίχνουμε 30 - 35 γρ. αμπόλι και ανακατεύουμε καλά με μιξεράκι του καφέ και μετά με το πινέλο μας για να ενσωματωθούν τα υπολείμματα που έχουν μείνει στα τοιχώματα.

Πέρασμα αμπολίου

Παίρνουμε το μείγμα αμέσως και περνάμε 14-18 χέρια αμπόλι. Περνάμε 18 χέρια γιατί όταν τρίψουμε θα μείνουν τα μισά. Παραπάνω χέρια περνάμε επίσης όταν έχει έξω μεγάλες θερμοκρασίες, όταν έχουμε επιφάνειες μεγαλύτερες από 40 x 50 εκ. Σε πολύ μεγάλες επιφάνειες φτάνουμε τα 30 χέρια. Δεν μας πειράζει με τι φόρα περνάμε τα χέρια, αλλά αν τα περάσουμε σταυρωτά είναι ακόμα καλυτέρα.

Τρίψιμο

Την επόμενη μέρα τρίβουμε καλά με ένα ντουκόχαρτο 800άρι με 1000άρι. Με το 1000άρι προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τις γραμμές που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από το 800άρι. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε 1000άρι της 3m στρογγυλό και στο τέλος με 3000 της 3m.Τέλος καθαρίζουμε τρίβοντας το αμπόλι με ένα πανί της 3m για να γυαλίσει.

Προσοχή: πότε δεν βάζουμε τα χέρια μας στο αμπόλι και δεν καθαρίζουμε με χαρτί κουζίνας.

 

Σημειώσεις για το αμπόλι

· Κατά τη χειμερινή περίοδο, μην τοποθετείτε το μείγμα αμπολίου κοντά σε θέρμανση ή πίσω από τα τζάμια και μην χρησιμοποιείτε σεσουάρ για να στεγνώσει πιο γρήγορα.

· Μετά το άνοιγμα, το αμπόλι διατηρείται για έναν χρόνο σε δροσερό μέρος. Εάν δεν υπάρχει δροσερό σημείο, μπορεί να μπει στο ψυγείο, στο κάτω μέρος, για να μην παγώσει.

· Όταν περνάτε το αμπόλι ή κολλάτε χρυσό, πρέπει να υπάρχει φυσικός αέρας (π.χ. ανοιχτό παράθυρο).

· Το μείγμα του αμπολίου διατηρείται για 2 ημέρες τον χειμώνα και για 1 ημέρα το καλοκαίρι. Στο ψυγείο θα διατηρηθεί 2-3 μέρες (στο κάτω μέρος του ψυγείου, στο frozen).

· Όπως περαστεί το τελευταίο χέρι αμπολίου με την ιδία φόρα πρέπει να στιλβωθεί το τελευταίο χέρι του χρυσού.

· Το αμπόλι lefrant περιέχει περισσότερη γλυκερίνη και μόλις έρθει σε επαφή με την κόλλα σκληραίνει πολύ.

 

Διάλυμα νερόκολλας

Βάζουμε 0,1 με 0,2 γρ. ζελατίνη ζαχαροπλαστικής σε 100 γρ. αποσταγμένο νερό και την αφήνουμε να μουλιάσει μισή ώρα περίπου. Κατόπιν παίρνουμε το μισό μείγμα το βάζουμε σε ένα μπρίκι (χωρίς το κομμάτι της ζελατίνης, το οποίο πρέπει να μείνει σε άλλο δοχείο και όχι να μπει στο μπρίκι) και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει. Έπειτα το προσθέτουμε με το υπόλοιπο μείγμα που έχουμε αφήσει και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια μετράμε τη θερμοκρασία του μείγματος με θερμόμετρο και μόλις δείξει πάνω από 60 oC, π.χ. 61 oC, είναι έτοιμο για χρήση. Αν κάνει πολλή ζέστη και έχει πάνω από 35 oC ρίχνουμε στο μείγμα 5-6 σταγόνες οινόπνευμα μπλε.

 

Κόλλημα χρυσού

Περνάμε μια φόρα όλο το σημείο που θα αρχίσουμε να κολλάμε, π.χ. τη μία από τις τέσσερις πλευρές σε ένα σκαφτό ξύλο. Αφήνουμε 2 λεπτά και περνάμε τοπικά το κομμάτι που θέλουμε να χρυσώσουμε. Προσοχή: στα πρώτα χέρια βάζουμε παραπάνω κόλλα, αλλά στα επόμενα τη μειώνουμε, γιατί βάζοντας το φύλλο πάνω δεν πρέπει η κόλλα να βγαίνει γύρω από το φύλλο, και πάντα αν έχει παραπάνω πατάμε καλά να κολλήσει και σπρώχνουμε προς τη μεριά που θα κολλήσουμε το επόμενο φύλλο χρυσού. Αν η κόλλα πέσει πάνω σε χρυσό που θα στιλβωθεί ή είναι στιλβωμένο αφήνει κιτρινίλα και γενικά δημιουργεί πρόβλημα, π.χ. μπορεί ο αχάτης να είναι σκληρός σε εκείνα τα σημεία ή να μας πάρει το χρυσό και να φανεί το αμπόλι και άλλα πολλά.

Αφήνουμε το χρυσό να στεγνώσει (το βλέπουμε). Καθαρίζουμε το χρυσό και τις κόλλες με το χνώτο μας και τρίβουμε με βαμβάκι pon pon. Προσοχή μην κολλήσει βαμβάκι στο χρυσό. Αν υπάρχει πολλή κόλλα σε κάποια σημεία τρίβουμε λίγο με ένα ντουκόχαρτο 3000 της 3m, το στιλβώνουμε λίγο εκεί που τρίψαμε και συνεχίζουμε με το δεύτερο χέρι χρυσού αφού έχουμε καθαρίσει τις κόλλες. Παρατηρούμε αν έχει στεγνώσει και στιλβώνουμε.

Στο δεύτερο χέρι βάζουμε λιγότερη κόλλα για να μην ξεχειλίσει από το φύλλο χρυσού και έχουμε πρόβλημα. Αν χρειαστεί κι άλλα χέρια κάνουμε ό,τι και πριν. Τα χέρια που θα χρειαστεί να περάσουμε εξαρτώνται από τον χρυσό και από την εμπειρία.

Να θυμάστε: Όσο πιο ζεστή είναι η κόλλα, τόσο λιγότερα υπολείμματα αφήνει στον χρυσό.

Πάντα πρέπει να πατάμε καλά το φύλλο χρυσού για να κολλήσει. Μέχρι να στεγνώσει τραβάμε σιγά σιγά το σημείο του χαρτιού που δεν έχει χρυσό για να μην κολλήσει αμπόλι. Σε περίπτωση που κολλήσει, περιμένουμε να στεγνώσει καλά και το τρίβουμε στο σημείο που έχει χαρτί με ένα ντουκοχαρτο 1000άρι της 3m (το στρογγυλό). Πάντα περιμένουμε λίγο να στεγνώσει, το παρατηρούμε, και μετά στιλβώνουμε. Περιμένουμε λίγο να στεγνώσει για να δούμε αν θέλει κάποιο κομμάτι μπάλωμα και αφού στεγνώσει ξανακολλάμε χρυσό και περιμένουμε για να κάνουμε στίλβωμα.

 

Γενικές σημειώσεις

· Αρχίζουμε πρώτα να χρυσώνουμε από την κορνίζα του ξύλου και όταν τελειώσουμε τη στίλβωση πάμε στο εσωτερικό. Αφού στιλβωθεί το εσωτερικό ξαναπερνάμε στίλβωση σε όλο το κομμάτι.

· Πάντα στιλβώνουμε προς τα τελευταία χέρια. Η στίλβωση στα πρώτα χέρια είναι άσκοπη, επειδή δεν υπάρχει πάχος στο χρυσό και στην ουσία το γδέρνουμε. Κανονικά με δύο χέρια χρυσού είμαστε εντάξει, άλλα αυτό δεν είναι στάνταρ.

· Πρώτα στιλβώνουμε με τον αχάτη αυτόν γιατί έχει κούρμπα και μπορεί να πιάσει και τις ατέλειες και τα βαθουλώματα του ξύλου, καθώς ποτέ δεν μπορούμε να έχουμε τέλειο στοκάρισμα. Έτσι με αυτόν στιλβώνουμε παντού. Αν αρχίσουμε με άλλον αχάτη, αλλού θα στιλβώνει και αλλού όχι. Στο τέλος για να ισιώσουμε το χρυσό και να είναι πιο όμορφο και πιο επίπεδο, βάζουμε αυτόν τον αχάτη και έτσι τελειώνουμε.

· Τα νερά του αχάτη πρέπει να είναι οριζόντια, ποτέ κάθετα.

· Ζυγίζουμε πάντα τις δοσολογίες με ζυγαριά ακριβείας.

· Ο κύριος αχάτης είναι το νούμερο 18.

· Αμπόλι noris-170-106-760 poliment Νoris red.

· Κουνελόκολλα Noris rabbit glow 195-109800 (για εικόνες είναι πιο ισχυρή).

· Δερματόκολλα 195-110-000 (πιο μαλακό κόλλημα, χρησιμοποιείται κυρίως για ξυλόγλυπτα).

· Τις οπές για τα μαργαριτάρια τις σημαδεύουμε με ένα διαστημόμετρο.

· Τον αριθμό των μαργαριταριών που θα χρειαστούμε τον υπολογίζουμε αναλόγως. Για παράδειγμα, αν το φωτοστέφανο έχει 15 πόντους περίμετρο και τοποθετούμε μαργαριτάρι ανά ένα πόντο, χρειαζόμαστε 15 μαργαριτάρια.

· Βερνίκι (αν χρειαστεί να περάσουμε στο στιλβωτό): ένα μέρος βερνίκι, ένα μέρος τερεβινθίνη (καθαρό νέφτι). Ανακατεύουμε καλά στην αρχή και πριν περάσουμε κάθε στρώση, για να μην θαμπώσει το χρυσό.

Share
Νέο άρθρο
Νέο άρθρο
Νέο άρθρο
Νέο άρθρο
Share
Top