Themed

Αγιορείτικη Σφραγίδα Πρόσφορου Καλλιτεχνική | Ι.Σ. Αγίου Βασιλείου

Αγιορείτικη Σφραγίδα Πρόσφορου Καλλιτεχνική | Ι.Σ. Αγίου Βασιλείου

00.132.110
Available

Είναι μοναδικό αγιορείτικο εργόχειρο. Φέρει ιδιαίτερο θέμα, βαθύ σκάλισμα και παχιά περίμετρο για καλύτερη αποτύπωση στη ζύμη. Στο πίσω μέρος φέρει λαβή για εύκολη χρήση, η οποία διακοσμείται με σκαλιστό σταυρό με βυζαντινή γραφή «ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ», και σκαλιστή γραφή «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ».

Διαστάσεις: 18 cm διάμετρος 

€130.00
Tax included
Quantity
You must be logged
Available

Free shipping in Attica for orders over 60€
Have questions? Ask us at 210 5727113

Η Σφραγίδα Πρόσφορου είναι αγιορείτικο εργόχειρο από τους μοναχούς της Ιεράς Σκήτης Αγίου Βασιλείου. Αποτελεί γνήσιο χειροποίητο αντίγραφο, ακολουθώντας πιστά την ορθόδοξη σημειολογία. Είναι φιλοτεχνημένη από φυσικό ξύλο οξιάς, το οποίο είναι κατάλληλα επεξεργασμένο, ώστε να αντέχει στο χρόνο και στη χρήση. Έχει ιδιαίτερο θέμα με ευφάνταστα σχέδια και βυζαντινά μοτίβα, περιτριγυρισμένα από ακτίνες που συμβολίζουν το Άκτιστο Θεϊκό Φως. Φέρει βαθύ σκάλισμα και παχιά περίμετρο, καθώς είναι σκαλισμένη στο χέρι, ώστε να επιτυγχάνεται καθαρή αποτύπωση του σχεδίου στη ζύμη. Στο πίσω μέρος φέρει λαβή για εύκολη χρήση, η οποία είναι διακοσμημένη με σκαλιστό σταυρό με βυζαντινή γραφή «ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ», και σκαλιστή γραφή «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ». Ενδείκνυται η χρήση του πίσω μέρους για αποτύπωση σε μικρά προσφοράκια. 

Διαστάσεις: 18 cm διάμετρος 

Αγιορείτικο εργόχειρο από την Ιερά Σκήτη Αγίου Βασιλείου Αγίου Όρους 

Οι αγιορείτικες σφραγίδες, καθώς αποτελούν αμιγώς χειροποίητα εργόχειρα, ενδέχεται να παρουσιάζουν ανεπαίσθητες μικροδιαφορές στις διαστάσεις τους, με απόκλιση της τάξεως 0.5 έως 1 cm.


Συμβολισμός σχεδίου σφραγίδας

Το στρογγυλό σχέδιο του πρόσφορου συμβολίζει την κοιλιά της Παρθένου Μαρίας, από όπου προήλθε ο μονογενής Υιός της. Από το κέντρο του πρόσφορου βγαίνει ο Αμνός, δηλαδή το κεντρικό τετράγωνο του σχεδίου με τα γράμματα: ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά). Τα γράμματα πρέπει να είναι ευδιάκριτα και να φαίνονται καθαρά. Λέγεται Αμνός. Το σχέδιο του πρόσφορου περιέχει επίσης τη μερίδα της Παναγίας με τα γράμματα Μ και Θ, δηλαδή Μήτηρ Θεού. Η τριγωνική μερίδα της Παναγίας τοποθετείται δεξιά του Αμνού. Από τα 9 τριγωνάκια, που βρίσκονται στο δεξί μέρος του πρόσφορου, εξάγονται οι μερίδες των αγγέλων και όλων των αγίων κα τοποθετούνται αριστερά του Αμνού. Από άλλα τμήματα του πρόσφορου εξάγονται οι μερίδες υπέρ των ζώντων και των κεκοιμημένων, οι οποίοι ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οδηγίες για συντήρηση και φύλαξη των σφραγίδων:

1.Δεν τις πλένουμε ούτε καν τις βρέχουμε. Τις κρατάμε μακριά από υγρασία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μουχλιάσουν, να στραβώσουν ή ακόμη και να σκιστούν.
2.Δεν τις λαδώνουμε. Υπάρχει λάθος αντίληψη για το αντίθετο! Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς το λάδι θα αλλοιώσει το χρώμα τους και προοδευτικά θα μαυρίσουν. Επιπλέον σύντομα θα ταγγίσει και θα μυρίζει άσχημα και τέλος στις εσοχές κολλούν σκόνες που δεν βγαίνουν εύκολα και αποτελούν πηγές μικροβίων.
3.Αμέσως μετά τη χρήση και όσο κάποια υπολείμματα ζύμης είναι ακόμη νωπά την καθαρίζουμε με μια οδοντογλυφίδα και απομακρύνουμε το αλεύρι με ένα βουρτσάκι σαν οδοντόβουρτσα.
4.Προστατεύουμε τις σφραγίδες από πτώσεις και χτυπήματα, καθώς υπάρχει κίνδυνος σπασίματος.
5.Τις αποθηκεύουμε σε πάνινη ή χάρτινη θήκη σε ένα συρτάρι ή ντουλάπι ( μακριά από υγρασία).
Επειδή η σφραγίδα είναι ιερό αντικείμενο (έχει επάνω της χαραγμένο το όνομα του Χριστού ,της Παναγίας ,των Αγγέλων και Αγίων), πολλοί τις τοποθετούν στο εικονοστάσι του σπιτιού τους.

 

Συνταγή για πρόσφορο

Θα χρειαστείτε 5 κούπες αλεύρι, 15 g νωπή μαγιά ή 1,5 κουταλάκι του γλυκού ξηρή, 2 κούπες χλιαρό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κερί και τη σφραγίδα. Αρχικά ανάβετε το κερί και το βάζετε δίπλα από όπου θα παρασκευαστεί το πρόσφορο. Σε μισή κούπα νερού θα διαλύσετε τη μαγιά. Έπειτα ρίχνετε το αλεύρι και το αλάτι, κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο. Στη λακκούβα ρίχνετε τη διαλυμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνετε καλά και προσθέτετε νερό ή αλεύρι ώστε η ζύμη να μην είναι ούτε αραιή ούτε σφιχτή. Στη συνέχεια αλευρώνετε καλά 2 ταψάκια, χωρίζετε τη ζύμη στα 2, την πλάθετε σε 2 μπάλες και τη βάζετε στα ταψάκια. Αλευρώνετε τη σφραγίδα και την πατάτε δυνατά και σταθερά πάνω από τη ζύμη. Ανασηκώνετε τη μία πλευρά της να πάρει αέρα και έπειτα ολόκληρη. Τέλος τρυπάτε με μια οδοντογλυφίδα στα 12 σημεία που τέμνονται οι γραμμές της σφραγίδας. Τυλίγετε με καθαρή πετσέτα τα ταψάκια και το τοποθετείτε σε ζεστό μέρος ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Όταν φουσκώσουν τα ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά στους 220°.


00.132.110
18 cm
Natural wood
280 g
No customer reviews for the moment.