Themed

Αγιορείτικη Σφραγίδα Πρόσφορου - Μέγας Βασίλειος | Ι.Σ. Μικράς Αγίας Άννας

Αγιορείτικη Σφραγίδα Πρόσφορου - Μέγας Βασίλειος | Ι.Σ. Μικράς Αγίας Άννας

00.221.112
Available

Αποτελεί εξαιρετικό αγιορείτικο εργόχειρο από τους μοναχούς της Αδελφότητας Υμνογράφου. Είναι χειροποίητη ξυλόγλυπτη, με κεντρικό θέμα το πρόσωπο του Μέγα Βασιλείου. Στο πίσω μέρος φέρει λαβή για εύκολη χρήση. Διατίθεται με ευλογία μαζί με το κουτί της. 

Διαστάσεις σφραγίδας: 20 × 20 cm

€260.00
Tax included
Quantity
You must be logged
Available

Free shipping in Attica
Have questions? Ask us at 210 5727113

Η Χειροποίητη Σφραγίδα Πρόσφορου με θέμα το πρόσωπο του Μεγάλου Βασιλείου αποτελεί εξαιρετικό αγιορείτικο εργόχειρο, φιλοτεχνημένο από τους μοναχούς της Αδελφότητας Υμνογράφου της Ιεράς Σκήτης Μικράς Αγίας Άννας. Είναι ξυλόγλυπτη, από φυσικό ξύλο φλαμουριάς, φουρνισμένο με ειδική επεξεργασία ώστε να μη φθείρεται. Φέρει ως κεντρικό θέμα το πρόσωπο του Μεγάλου Βασιλείου, πλαισιωμένο ομοιόμορφα περιμετρικά με βυζαντινά μοτίβα. Είναι σκαλισμένη στο χέρι, με βαθύ σκάλισμα, σχεδόν 1 cm, προσφέροντας καλό αποτύπωμα στη ζύμη του πρόσφορου. Η σφραγίδα στο πίσω μέρος φέρει περίτεχνη λαβή με σκαλιστό σταυρό, για εύκολη χρήση. Στο επάνω μέρος της λαβής υπάρχει ξυλόγλυπτη γραφή ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ. Είναι μεγάλη σφραγίδα, διαμέτρου 20 cm. Χάρη στο θέμα της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη σπιτική βασιλόπιτα, αφού ψηθεί και σφίξει λίγο η ζύμη. Διατίθεται με ευλογία μαζί με το κουτί της. 

Διαστάσεις σφραγίδας: 20 × 20 cm

Αγιορείτικο προϊόν από την Αδελφότητα Υμνογράφου της Ιεράς Σκήτης Μικράς Αγίας Άννας, Αγίου Όρους

Οι αγιορείτικες σφραγίδες, καθώς αποτελούν αμιγώς χειροποίητα εργόχειρα, ενδέχεται να παρουσιάζουν ανεπαίσθητες μικροδιαφορές στις διαστάσεις τους, με απόκλιση της τάξεως 0.5 έως 1 cm.

Οδηγίες για συντήρηση και φύλαξη των σφραγίδων:

1.Δεν τις πλένουμε ούτε καν τις βρέχουμε. Τις κρατάμε μακριά από υγρασία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μουχλιάσουν, να στραβώσουν ή ακόμη και να σκιστούν.
2.Δεν τις λαδώνουμε. Υπάρχει λάθος αντίληψη για το αντίθετο! Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς το λάδι θα αλλοιώσει το χρώμα τους και προοδευτικά θα μαυρίσουν. Επιπλέον σύντομα θα ταγγίσει και θα μυρίζει άσχημα και τέλος στις εσοχές κολλούν σκόνες που δεν βγαίνουν εύκολα και αποτελούν πηγές μικροβίων.
3.Αμέσως μετά τη χρήση και όσο κάποια υπολείμματα ζύμης είναι ακόμη νωπά την καθαρίζουμε με μια οδοντογλυφίδα και απομακρύνουμε το αλεύρι με ένα βουρτσάκι σαν οδοντόβουρτσα.
4.Προστατεύουμε τις σφραγίδες από πτώσεις και χτυπήματα, καθώς υπάρχει κίνδυνος σπασίματος.
5.Τις αποθηκεύουμε σε πάνινη ή χάρτινη θήκη σε ένα συρτάρι ή ντουλάπι ( μακριά από υγρασία).
Επειδή η σφραγίδα είναι ιερό αντικείμενο (έχει επάνω της χαραγμένο το όνομα του Χριστού ,της Παναγίας ,των Αγγέλων και Αγίων), πολλοί τις τοποθετούν στο εικονοστάσι του σπιτιού τους.

 

Συνταγή για πρόσφορο

Θα χρειαστείτε 5 κούπες αλεύρι, 15 g νωπή μαγιά ή 1,5 κουταλάκι του γλυκού ξηρή, 2 κούπες χλιαρό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κερί και τη σφραγίδα. Αρχικά ανάβετε το κερί και το βάζετε δίπλα από όπου θα παρασκευαστεί το πρόσφορο. Σε μισή κούπα νερού θα διαλύσετε τη μαγιά. Έπειτα ρίχνετε το αλεύρι και το αλάτι, κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο. Στη λακκούβα ρίχνετε τη διαλυμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνετε καλά και προσθέτετε νερό ή αλεύρι ώστε η ζύμη να μην είναι ούτε αραιή ούτε σφιχτή. Στη συνέχεια αλευρώνετε καλά 2 ταψάκια, χωρίζετε τη ζύμη στα 2, την πλάθετε σε 2 μπάλες και τη βάζετε στα ταψάκια. Αλευρώνετε τη σφραγίδα και την πατάτε δυνατά και σταθερά πάνω από τη ζύμη. Ανασηκώνετε τη μία πλευρά της να πάρει αέρα και έπειτα ολόκληρη. Τέλος τρυπάτε με μια οδοντογλυφίδα στα 12 σημεία που τέμνονται οι γραμμές της σφραγίδας. Τυλίγετε με καθαρή πετσέτα τα ταψάκια και το τοποθετείτε σε ζεστό μέρος ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Όταν φουσκώσουν τα ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά στους 220°.

00.221.112
20 cm
Tilia tomentosa (Flamouri)
450 g
No customer reviews for the moment.