Themed

Χειροποίητη Σφραγίδα Αρτοκλασίας - Άμπελος | Κατουνάκια Αγίου Όρους

Χειροποίητη Σφραγίδα Αρτοκλασίας - Άμπελος | Κατουνάκια Αγίου Όρους

00.120.553
Available

Εργόχειρο από τα Κατουνάκια για την ετοιμασία του άρτου για αρτοκλασία. Φιλοτεχνημένη από φυσικό ξύλο, με βαθύ σκάλισμα, φέρει ως κεντρικό θέμα ένα μεγαλοπρεπή βυζαντινό σταυρό, πλαισιωμένο από σχέδια αμπέλου, ιδιαίτερα κεντίδια και την ευχή ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ. Περιμετρικά κοσμείται με διακριτική μπορντούρα. Φέρει λαβή για εύκολη χρήση.

Διαστάσεις σφραγίδας: 18 × 18 cm, διάμετρος

€370.00
Tax included
Quantity
You must be logged
Available

Free shipping in Attica for orders over 60€
Have questions? Ask us at 210 5727113

Πρόκειται για μια σφραγίδα αρτοκλασίας και φέρει ένα μοναδικό ιδιαίτερο σχέδιο με σταυρό και άμπελο. Αποτελεί ένα εξαιρετικό αγιορείτικο εργόχειρο, φιλοτεχνημένο από ασκητή μοναχό που ζει στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους. Είναι σκαλισμένη εξολοκλήρου στο χέρι από φυσικό ξύλο, φουρνισμένο με ειδική επεξεργασία, ώστε να μη φθείρεται. Το κεντρικό του θέμα είναι ένας μεγαλοπρεπής σταυρός βυζαντινού τύπου, πλαισιωμένος από σχέδια αμπέλου και ιδιαίτερα κεντίδια, ενώ φέρει με βυζαντινή γραφή την ευχή ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ. Περιμετρικά κοσμείται με διακριτική μπορντούρα με ιδιαίτερο κέντημα, ολοκληρώνοντας το σχέδιο. Είναι σκαλισμένη στο χέρι, με βαθύ σκάλισμα, σχεδόν 1 cm, προσφέροντας καλό αποτύπωμα στη ζύμη. Η σφραγίδα στο πίσω μέρος φέρει ενσωματωμένη περίτεχνη λαβή για εύκολη χρήση, η οποία είναι διακοσμημένη με σκαλιστό σταυρό. Διατίθεται με ευλογία μαζί με το κουτί της. 

Διαστάσεις σφραγίδας: 18 × 18 cm, διάμετρος

Αγιορείτικο εργόχειρο από τα Κατουνάκια Αγίου Όρους

Οι αγιορείτικες σφραγίδες, καθώς αποτελούν αμιγώς χειροποίητα εργόχειρα, ενδέχεται να παρουσιάζουν ανεπαίσθητες μικροδιαφορές στις διαστάσεις τους, με απόκλιση της τάξεως 0.5 έως 1 cm.

 

Οδηγίες για συντήρηση και φύλαξη των σφραγίδων:

1.Δεν τις πλένουμε ούτε καν τις βρέχουμε. Τις κρατάμε μακριά από υγρασία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μουχλιάσουν, να στραβώσουν ή ακόμη και να σκιστούν.
2.Δεν τις λαδώνουμε. Υπάρχει λάθος αντίληψη για το αντίθετο! Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς το λάδι θα αλλοιώσει το χρώμα τους και προοδευτικά θα μαυρίσουν. Επιπλέον σύντομα θα ταγγίσει και θα μυρίζει άσχημα και τέλος στις εσοχές κολλούν σκόνες που δεν βγαίνουν εύκολα και αποτελούν πηγές μικροβίων.
3.Αμέσως μετά τη χρήση και όσο κάποια υπολείμματα ζύμης είναι ακόμη νωπά την καθαρίζουμε με μια οδοντογλυφίδα και απομακρύνουμε το αλεύρι με ένα βουρτσάκι σαν οδοντόβουρτσα.
4.Προστατεύουμε τις σφραγίδες από πτώσεις και χτυπήματα, καθώς υπάρχει κίνδυνος σπασίματος.
5.Τις αποθηκεύουμε σε πάνινη ή χάρτινη θήκη σε ένα συρτάρι ή ντουλάπι ( μακριά από υγρασία).
Επειδή η σφραγίδα είναι ιερό αντικείμενο (έχει επάνω της χαραγμένο το όνομα του Χριστού ,της Παναγίας ,των Αγγέλων και Αγίων), πολλοί τις τοποθετούν στο εικονοστάσι του σπιτιού τους.


Συνταγή για άρτο

Θα χρειαστείτε 1 κιλό αλεύρι (μίξη από 500 g αλεύρι γ.ο.χ. και 500 g αλεύρι τσουρεκιού), 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 100 g νερό αρωματισμένο με γλυκάνισο και κανέλα, 200 g ζάχαρη, 60 g λάδι, 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη, ¼ κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο, 30 g  σπόρους γλυκάνισου, 1 ξύλο κανέλας, όσο νερό πάρει. Αρχικά φτιάχνουμε το αρωματισμένο νερό, βάζοντας 1 μεγάλο ποτήρι νερό με τους σπόρους γλυκάνισου και το ξύλο σε ένα κατσαρολάκι να βράσει για 2 λεπτά και έπειτα το σουρώνουμε. Στη συνέχεια τοποθετούμε σε ένα μπολ τη μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη και 3 κ.σ. αλεύρι. Ανακατεύουμε το μείγμα για να γίενι μία αραιή ζύμη και αφού τη σκεπάσουμε, την αφήνουμε 30 λεπτά κάπου ζεστά για να φουσκώσει. Σε ένα δεύτερο μπολ τοποθετούμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ύστερα το λάδι, ανακατεύοντας και τέλος το αρωματισμένο νερό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με σύρμα, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφού είναι έτοιμα όλα τα υλικά, σε μία λεκάνη τοποθετούμε το υπόλοιπο αλεύρι, κάνοντας μία τρύπα στη μέση, όπου ρίχνουμε τη φουσκωμένη ζύμη και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά, προσθέτοντας νερό όσο χρειάζεται και λίγο λάδι, ώστε η ζύμη να είναι λεία και μαλακή. Σκεπάζουμε τη ζύμη, αφήνοντάς τη να ξεκουραστεί. Όταν είναι έτοιμη, την τοποθετούμε σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί, ή με λαδόκολλα. Έπειτα αλευρώνουμε τη ζύμη και τη σφραγίδα και την πατάμε με δύναμη για να αποτυπωθεί καλά το σχέδιό της. Τυλίγουμε με καθαρή πετσέτα τα ταψάκια και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Όταν φουσκώσει, ψήνεται στο φούρνο για 50 λεπτά στους 190°.

 

00.120.553
18 cm
Natural wood
500 g
No customer reviews for the moment.