Zigia

Αγιορείτικη Σφραγίδα Πρόσφορου Ζυγιά | Ι.Σ. Αγίου Βασιλείου

Αγιορείτικη Σφραγίδα Πρόσφορου Ζυγιά | Ι.Σ. Αγίου Βασιλείου

00.132.111
Available

Αποτελεί γνήσιο αγιορείτικο εργόχειρο και διατίθεται με ευλογία από τους μοναχούς. Είναι σετ 2 τεμαχίων και φέρουν βαθύ σκάλισμα και παχιά περίμετρο για καλύτερη αποτύπωση στη ζύμη. Στο πίσω μέρος φέρουν λαβή για εύκολη χρήση, και σκαλιστή γραφή «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ».

Διαστάσεις: 8 cm διάμετρος 

€65.00
Tax included
Quantity
You must be logged
Available

Free shipping in Attica
Have questions? Ask us at 210 5727113

Η Σφραγίδα Πρόσφορου είναι αγιορείτικο εργόχειρο από τους μοναχούς της Ιεράς Σκήτης Αγίου Βασιλείου. Αποτελεί γνήσιο χειροποίητο αντίγραφο, ακολουθώντας πιστά την ορθόδοξη σημειολογία. Είναι σετ 2 τεμαχίων, φιλοτεχνημένες από φυσικό ξύλο οξιάς, το οποίο είναι κατάλληλα επεξεργασμένο, ώστε να αντέχει στο χρόνο και στη χρήση. Φέρουν βαθύ σκάλισμα και παχιά περίμετρο, καθώς είναι σκαλισμένες στο χέρι, ώστε να επιτυγχάνεται καθαρή αποτύπωση του σχεδίου στη ζύμη. Στο πίσω μέρος φέρουν ενσωματωμένη λαβή για εύκολη χρήση, η οποία είναι διακοσμημένη με σκαλιστό σταυρό, και σκαλιστή γραφή «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ». Ενδείκνυται η χρήση του πίσω μέρους για αποτύπωση σε μικρά προσφοράκια. 

Διαστάσεις: 8 cm, διάμετρος

Αγιορείτικο εργόχειρο από την Ιερά Σκήτη Αγίου Βασιλείου Αγίου Όρους

Οι αγιορείτικες σφραγίδες, καθώς αποτελούν αμιγώς χειροποίητα εργόχειρα, ενδέχεται να παρουσιάζουν ανεπαίσθητες μικροδιαφορές στις διαστάσεις τους, με απόκλιση της τάξεως 0.5 έως 1 cm.

 
Συμβολισμός σχεδίου σφραγίδας

Πρόκειται για ζεύγος σφραγιδίων, με ένα μόνο Αμνό και ενός μεγαλύτερου, διαμέτρου με δύο ίσους μικρούς Αμνούς, Παναγία και Τάγματα. Με τα σφραγίδια της ΖΥΓΙΑΣ σφραγίζονται αντιστοίχως δύο μικρά αρτίδια που από κοινού συμπληρώνουν τις απαραίτητες μερίδες για την Προσκομιδή μιας Θείας Λειτουργίας. Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ολιγάριθμου εκκλησιάσματος, όπως κελιά και ησυχαστήρια των σκητών του Αγίου Όρους και συχνά αποστέλλονται ως προσφορές από τα μεγάλα μοναστήρια.

Οδηγίες για συντήρηση και φύλαξη των σφραγίδων:

1.Δεν τις πλένουμε ούτε καν τις βρέχουμε. Τις κρατάμε μακριά από υγρασία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μουχλιάσουν, να στραβώσουν ή ακόμη και να σκιστούν.
2.Δεν τις λαδώνουμε. Υπάρχει λάθος αντίληψη για το αντίθετο! Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς το λάδι θα αλλοιώσει το χρώμα τους και προοδευτικά θα μαυρίσουν. Επιπλέον σύντομα θα ταγγίσει και θα μυρίζει άσχημα και τέλος στις εσοχές κολλούν σκόνες που δεν βγαίνουν εύκολα και αποτελούν πηγές μικροβίων.
3.Αμέσως μετά τη χρήση και όσο κάποια υπολείμματα ζύμης είναι ακόμη νωπά την καθαρίζουμε με μια οδοντογλυφίδα και απομακρύνουμε το αλεύρι με ένα βουρτσάκι σαν οδοντόβουρτσα.
4.Προστατεύουμε τις σφραγίδες από πτώσεις και χτυπήματα, καθώς υπάρχει κίνδυνος σπασίματος.
5.Τις αποθηκεύουμε σε πάνινη ή χάρτινη θήκη σε ένα συρτάρι ή ντουλάπι ( μακριά από υγρασία).
Επειδή η σφραγίδα είναι ιερό αντικείμενο (έχει επάνω της χαραγμένο το όνομα του Χριστού ,της Παναγίας ,των Αγγέλων και Αγίων), πολλοί τις τοποθετούν στο εικονοστάσι του σπιτιού τους.

 

Συνταγή για πρόσφορο

Θα χρειαστείτε 5 κούπες αλεύρι, 15 g νωπή μαγιά ή 1,5 κουταλάκι του γλυκού ξηρή, 2 κούπες χλιαρό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κερί και τη σφραγίδα. Αρχικά ανάβετε το κερί και το βάζετε δίπλα από όπου θα παρασκευαστεί το πρόσφορο. Σε μισή κούπα νερού θα διαλύσετε τη μαγιά. Έπειτα ρίχνετε το αλεύρι και το αλάτι, κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο. Στη λακκούβα ρίχνετε τη διαλυμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνετε καλά και προσθέτετε νερό ή αλεύρι ώστε η ζύμη να μην είναι ούτε αραιή ούτε σφιχτή. Στη συνέχεια αλευρώνετε καλά 2 ταψάκια, χωρίζετε τη ζύμη στα 2, την πλάθετε σε 2 μπάλες και τη βάζετε στα ταψάκια. Αλευρώνετε τη σφραγίδα και την πατάτε δυνατά και σταθερά πάνω από τη ζύμη. Ανασηκώνετε τη μία πλευρά της να πάρει αέρα και έπειτα ολόκληρη. Τέλος τρυπάτε με μια οδοντογλυφίδα στα 12 σημεία που τέμνονται οι γραμμές της σφραγίδας. Τυλίγετε με καθαρή πετσέτα τα ταψάκια και το τοποθετείτε σε ζεστό μέρος ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Όταν φουσκώσουν τα ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά στους 220°.00.132.111
8 cm
Natural wood
100 g
No customer reviews for the moment.