Special orders

Τάμα Ασπίδα - Ταξιάρχη | Με Βυζαντινό Δικέφαλο αετό

Τάμα Ασπίδα - Ταξιάρχη | Με Βυζαντινό Δικέφαλο αετό

00.212.018
Available

Ένα χειροποίητο τάμα αφιερώσεως προς τον Ταξιάρχη Μιχαήλ. Φιλοτεχνημένο εξολοκλήρου στο χέρι, σε σχήμα ασπίδα στρατιωτικού τύπου, από μέταλλο που συνδυάζει ασημί και χρυσή απόχρωση, με σατινέ όψη. Το κεντρικό του θέμα είναι ένας βυζαντινός δικέφαλος αετός, ζωγραφισμένος στο χέρι, πλαισιωμένο από ανάγλυφα βυζαντινά μοτίβα. Διατίθεται σε πολυτελές σκληρό κουτί δώρου.

Διαστάσεις: 56 × 63 cm

€220.00
Tax included
Quantity
You must be logged
Available

Free shipping in Attica for orders over 60€
Have questions? Ask us at 210 5727113

Χειροποίητο τάμα ασπίδα για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ Ταξιάρχη, σε σχέδιο στρατιωτικού τύπου με περίτεχνο ανάγλυφο διάκοσμο. Είναι δουλεμένη εξολοκλήρου στο χέρι με περίτεχνη κοπή περιμετρικά με μυτερές απολήξεις, δουλεμένη με την τεχνική του στραντζαριστού μετάλλου, από ένα κομμάτι μέταλλο χωρίς να φέρει πολλές ενώσεις. Φιλοτεχνημένη σε ασημί απόχρωση με διχρωμία του χρυσού σμάλτου χαρίζοντας ξεχωριστή και ιδιαίτερη όψη. Κεντρικό θέμα φέρει ένα μεγάλο εντυπωσιακό βυζαντινό δικέφαλο αετό, ζωγραφισμένο στο χέρι με ανάγλυφο χρώμα χρυσού σμάλτου. Περιμετρικά του θέματος πλαισιώνουν ανάγλυφα βυζαντινά μοτίβα δουλεμένα και αυτά με ανάγλυφη τεχνοτροπία πάνω στο ίδιο το μέταλλο. Το μοναδικό αυτό τάμα έχει φιλοτεχνηθεί καθεαυτού στο χέρι με ιδιαίτερο σεβασμό, όπως ακριβώς αρμόζει στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Όλο το μέταλλο προστατεύεται με ειδικό βερνίκι για μέταλλα ώστε να είναι ανθεκτικό, σε συνδυασμό με το ότι δίνει μια ιδιαίτερη σατινέ όψη. Το τάμα φέρει σχεδόν πραγματικό μέγεθος ασπίδας και μεταλλική λαβή στην πίσω όψη. Πρόκειται για ένα υπέροχο χειροποίητο προϊόν από Έλληνα τεχνίτη, από βαρύ μέταλλο σταντζαριστού αλουμινίου. Το τάμα αυτό προσφέρεται ως τάμα αφιερώσεως «Παπούτσια» και στον Πανορμίτη της Σύμης.

Διαστάσεις (Πλάτος × Ύψος): 56 × 63 cm

Διατίθεται και προσφέρεται σε πολυτελές σκληρό κουτί δώρου, εφόσον ζητηθεί, με επιπλέον κόστος, επιλέγοντάς το σε επόμενο βήμα πριν την ολοκλήρωση της αγοράς σας.

Ιστορικά στοιχεία

Στο χωριό Μανταμάδο της Λέσβου βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα του νησιού, η Ιερά Μονή του Ταξιάρχη με την πασίγνωστη εικόνα του. Η εικόνα του Ταξιάρχη είναι μοναδική στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο καθώς είναι ανάγλυφη. Είναι φιλοτεχνημένη περίπου τον 10ο με 11ο αιώνα από ένα νέο μοναχό, ο οποίος σύμφωνα με το θρύλο, τη δημιούργησε με πηλό και χώμα ποτισμένο με το αίμα των σφαγιασμένων αδελφών του αφού επέζησε ύστερα από επιδρομή Σαρακηνών πειρατών. Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην Ιερά Μονή του Ταξιάρχη στις 8 Νοεμβρίου αλλά και ανήμερα της Κυριακής των Μυρoφόρων, 2 εβδομάδες μετά την Κυριακή του Πάσχα, για να προσκυνήσουν αλλά και να προσφέρουν τάματα με το Σπαθί, το οποίο συμβολίζει την εξουσία που του δόθηκε από το Θεό, ή την Ασπίδα, καθώς και τα χαρακτηριστικά μεταλλικά υποδήματα αφού σύμφωνα με την παράδοση ο Ταξιάρχης φθείρει τα υποδήματά του διατρέχοντας τη νύχτα το νησί της Λέσβου.

Επίσης και στο νησί της Σύμης υπάρχει η Ιερά Μονή Ταξιάρχου του Πανορμίτη. Η ιστορία λέει πως μια γυναίκα βρήκε την εικόνα του Μιχαήλ του Πανορμίτη και την πήρε σπίτι της. Όμως την επόμενη μέρα η εικόνα εξαφανίστηκε και τη βρήκε στο ίδιο σημείο. Την ξαναπήρε, αλλά πάλι εξαφανίστηκε. Έτσι αφού λυπήθηκε πολύ, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ την επισκέφθηκε στον ύπνο της και της είπε ότι επιθυμεί να μείνει στον Πάνορμο, όπου αργότερα χτίστηκε ο Ιερός Ναός, ο οποίος έχει σχήμα μονόκλιτης βασιλικής, είναι διπλός σταυρεπίστεγος και σχηματίζει εσωτερικά δύο σταυροθόλια. Μπαίνοντας μέσα, στη δεξιά πλευρά είναι τοποθετημένη η μεγάλη εικόνα του Ταξιάρχη Πανορμίτη, η οποία αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό για το νησί της Σύμης και κόσμος πολύς το επισκέπτεται, για να την προσκυνήσει.

00.212.018
56 × 63 cm
Aluminum
Silver
Taxiarchis' shield
2,45 kg
No customer reviews for the moment.