Special orders

Τάμα Μήλο - Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Τάμα Μήλο - Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

00.120.479
Available

Ένα χειροποίητο τάμα προς την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου. Είναι σε σχήμα και μέγεθος πραγματικού μήλου. Φιλοτεχνημένο από ξύλο ελιάς φέρει χρυσές λεπτομέρειες. Το κεντρικό του θέμα είναι το όνομα της Αγίας πλαισιωμένο από βυζαντινά μοτίβα. Φέρει μεταλλικό κοτσάνι και φιογκάκι από λεπτές κορδέλες.

Διατίθεται σε συσκευασία δώρου. 

€35.00
Tax included
Quantity
You must be logged
Available

Free shipping in Attica for orders over 60€
Have questions? Ask us at 210 5727113

Χειροποίητο ξύλινο μήλο τάμα προς την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου. Πρόκειται για τάμα αφιερώσεως που προσφέρεται στην Αγία Ειρήνη από τους πιστούς. Είναι φτιαγμένο στο χέρι από φυσικό κομμάτι ξύλου ελιάς, σμιλεμένο στο σχήμα και σε μέγεθος κανονικού μήλου σε πραγματικό μέγεθος. Είναι φιλοτεχνημένο με ακριλικά χρώματα σε χρυσές αποχρώσεις. Ως κεντρικό θέμα φέρει με ανάγλυφα βυζαντινά γράμματα το όνομα της Αγίας Ειρήνης, πλαισιωμένο περιμετρικά από βυζαντινά μοτίβα. Το μήλο φέρει μεταλλικό κοτσάνι σε πράσινη μεταλλική απόχρωση και διακριτικό φιογκάκι από δυο λεπτές κορδέλες σε φυσικό χρώμα και πορτοκαλί.

Διατίθεται σε συσκευασία δώρου.

Διαστάσεις (Διάμετρος × Ύψος): 11 × 15 cm

 

Ιστορικά στοιχεία

Η Αγία Ειρήνη θεωρείται η προστάτιδα της εγκυμοσύνης και τα μήλα της είναι θαυματουργά, αντιμετωπίζοντας την ατεκνία. Στις 28 Ιουλίου γιορτάζεται και οι πιστοί πάνε μήλα στην εκκλησία, τα οποία τοποθετούνται στην εικόνα της Αγίας, διαβάζεται η ευχή και αγιάζονται. Έπειτα πρέπει να καταναλωθούν μετά από τριήμερη νηστεία και με πίστη. Έχουν γίνει πολλά θαύματα σε άτομα που δυσκολεύονταν να κάνουν παιδί, καθώς και σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας. 

Κάποια χρονιά, την ώρα που πλησίαζε ο Όρθρος άκουσε η Ηγουμένη Ειρήνη κάποιον να της λέει: «Υποδέξου το ναυτικό που σού φέρνει τα εσπεριδοειδή και φάε να ευφρανθεί η ψυχή σου». Και πράγματι αυτό συνέβη. Ήρθε ένας ναυτικός και της διηγήθηκε την ιστορία του. Κάποια στιγμή που αναχωρούσε με το καράβι, άκουσε ένα γέροντα να τους φωνάζει μη φύγουν. Φύσηξε όμως ένας πολύ δυνατός άνεμος και τους πήρε στο ανοιχτό πέλαγος. Τότε ο γέροντας φωνάζοντας δυνατά, πρόσταξε το πλοίο να ακινητοποιηθεί, πράγμα που έγινε. Περπάτησε πάνω στα ύδατα, επιβιβάστηκε στο πλοίο και έδωσε στον καπετάνιο 3 μήλα και του είπε: «Όταν πας στη Βασιλεύουσα, δώσε τα στον Πατριάρχη και πες του πως του τα στέλνει ο Πανάγαθος Θεός με τον δούλο Του Ιωάννη, από τον Παράδεισο». Έπειτα στράφηκε στο ναύκληρο και είπε:  «Αυτά να τα πας της Ειρήνης, της Ηγουμένης του Χρυσοβαλάντου και να της πεις: Φάγε από τους καρπούς του Παραδείσου που η αγνή ψυχή σου επεθύμησε». Αφού τους ευλόγησε ο γέροντας εξαφανίστηκε. Μόλις τελείωσε ο ναυτικός, προσκύνησε την Αγία και της έδωσε τα μήλα. Εκείνη ευχαρίστησε στο κελί της τον Ιησού για αυτή την τιμή. Αποδέχτηκε λοιπόν τη θεία πρόκληση. Στην αρχή της Σαρακοστής, έκοψε το πρώτο μήλο σε λεπτά κομμάτια και έτρωγε ένα ημερησίως, μόνο αυτό, χωρίς καν νερό. Τη Μεγάλη Πέμπτη έκοψε το δεύτερο και το μοίρασε στις μοναχές. Το τελευταίο το κράτησε για τις τελευταίες μέρες της επίγειας ζωής της. Τη Μεγάλη Παρασκευή έγινε το θαύμα μέσω οράματος και την επισκέφθηκαν πλήθος αγγέλων και ο ίδιος ο Χριστός. Αντικρίζοντας τον Κύριο ένιωσε ένα σκίρτημα θείου έρωτα και χαμήλωσε το κεφάλι της. Έτσι κατάλαβε ότι είχε έρθει η ώρα της, να ανέλθει στους ουρανούς. Όπως κι έγινε. Μία εβδομάδα πριν από αυτό νήστεψε τρώγοντας το τελευταίο της μήλο και κοινωνούσε καθημερινά. Ξημερώματα Κυριακής χαιρέτισε τις μοναχές και προσευχήθηκε για τελευταία φορά.  

00.120.479
9 × 13 cm
Natural wood
Gold
Orange
Apple - Saint Irene Chrysovolantou
250 g
No customer reviews for the moment.